Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 15:29 - право на информация за биологичния произход
Автор: suzetoq Категория: Забавление   
Прочетен: 25832 Коментари: 13 Гласове:
0



 Темата за достъпа на осиновените деца до информация за биологичния им произход най-накрая стана актуална и у нас. За съжаление тази актуалност все още е само на ниво лична драма и конкретна история. Професионален дебат по темата, като че ли все още не се е състоял или поне не публично. Липсата на дискусия по въпроса имат ли право осиновените деца за получат достъп до информация за биологичния си произход, доколко и кога да стане това, очевидно се е отразила на текстовете на проекта за нов Семеен кодекс, внесен преди няколко месеца за обсъждане в Народното събрание.


Към настоящия момент у нас общото право на достъп до лични данни на всички граждани, е уредено от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Това обаче няма как да важи за осиновените деца, тъй като веднага ще им бъде противопоставено правото на биологичните родители на защита на техните лични данни, а стои и проблемът с промяната на ЕГН при осиновяванията. Допълнително, промененият през 2003 година и сега действащ Семеен кодекс (СК), загатва за правото на осиновения да научи за произхода си, но тази разпоредба е крайно недостатъчна. Според чл. 67б на сега действащия СК, осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Това означава, че ако липсват общо определените „важни причини“, достъп до личната информация няма да бъде получен. Очевидно сегашното законодателно решение е крайно незадоволително от гледна точка правата на осиновените деца.

Какво решение предлага проектът за нов СК по проблема с установяването на биологичния произход от страна на изоставените деца.


На първо място, нека направим уговорката, че СК урежда правото на информация само на онези деца, които са осиновени. За останалите, тези, които са оставени със съгласие за осиновяване или просто са изоставени, но не са осиновени – те разполагат с оригиналните си актове за раждане, откъдето могат да научат имената и ЕГН-тата на биологичните си родители. На осиновените се издава нов акт за раждане, сменя се ЕГН-то и с това изведнъж данните за биологичните им родители се превръщат в защитени данни на трети лица. Смяната на самоличността на детето при неговото осиновяване носи белезите на старото схващане на акта на осиновяване – таен акт, който трябва да бъде завинаги забравен. Тази практика, макар и съществуваща в някои европейски държави, постепенно бива реформирана (Франция, Норвегия).


Въпросът имат ли право изоставените и впоследствие осиновени деца да научат кои са биологичните им създатели е изключително деликатен, емоционален и е трудно да се даде еднозначен отговор. Още по-трудно е правото да даде обща рецепта за всеки конкретен казус. Необходимо е обаче да има общи разпоредби, които да дадат еднаква уредба за всички изоставени деца. В каква посока ще бъде тази уредба е въпрос на законодателно решение. Ето как е решен въпросът в някои други страни:


Норвегия – В Норвегия законодателят не предвижда възможност данните на майката да не бъдат регистрирани. Законът задължава осиновителите да съобщят на детето за факта на осиновяването, като изберат подходящия момент за това, след консултация с психолог. С навършване на пълнолетие, осиновените имат безусловно право да научат биологичния си произход.

Германия – Германското законодателство дава възможност на биологичните майки да запазят своята анонимност, ако те пожелаят това. Нещо повече, съществува възможност данните на родилката изобщо да не бъдат записвани. Истината е, че тази практика е от скоро и все още не е утвърдена.1

Франция - Със Закон № 202-93, от 22 януари 2002 г., за достъп до информация за произхода на осиновени лица или лица под грижите на властите завършва процесът на реформиране на института на тайното раждане и се предвижда механизъм за разкриване на самоличността на майката, но при изричното съгласие на майката и на детето. Приемането на закона от 2002 г. значително облекчава възможността за установяване на биологичния произход чрез създаден Национален съвет за достъп до данни за личния произход – независим орган, съставен от магистрати, представители на заинтересуваните институции и професионалисти в областта. Новоустановеният механизъм има незабавно действие и позволява осиновените да получат информация за самоличността на биологичните си родители, при условие, че те дадат съгласие за това, така че да бъдат защитени интересите и на двете страни.


Становището на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по този въпрос е следното: по делото Одиевр срещу Франция (Решение от 13 февруари 2003 г. на Голямото отделение), съдът приема, че, от една страна, налице е правото на всеки да познава своите корени, произтичащо от широкото тълкуване на приложното поле на понятието личен живот”. От друга страна, не може да се отрече и правото на жената да запази анонимност, за да се погрижи за здравето си, като роди в подходящи медицински условия. В случая съдът е изправен пред два трудно примирими частни интереса, които при това не засягат възрастен и дете, а двама възрастни със собствена автономия на волята. Съдът припомня, че изборът на необходимите за спазването на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, мерки при междуличностните отношения, по принцип е в рамките на свободата на преценка на договарящите държави.


Каква уредба на правото на достъп на осиновените деца до информация за билогичния им произход предлага проекта за нов СК. Единствената разпоредба, която говори за право на достъп до информация, е разписана в чл. 110 на проекта, който гласи: Навършилият четиринадесет години осиновен има право да получи информация за произхода си от Дирекция „Социално подпомагане”. Право да получат информацията имат и осиновителите, ако важни причини налагат това.“


Текстът поставя най-малко три въпроса:


1. Адекватно ли е решението право на достъп за произхода да се дава на деца, навършили 14 години. У нас, в зависимост от пълнолетието, са установени степени на дееспособността, или иначе казано възрастта, на която лицата могат да вземат правно валидни решения. В гражданското право от 0 до 14 години лицата са малолетни и напълно недееспособни. Лицата от 14 до 18 години са непълнолетни и притежават ограничена дееспособност. С навършването на 18 години, лицата стават пълнолетни и придобиват пълна дееспособност. Те вече могат да извършват в пълен обем всички допустими от правната система юридически актове и действия и това не е случайно. Предполага се, че едва на тази възраст човек е достатъчно зрял и психически устойчив, за да може адекватно и отговорно да ръководи постъпките си. Възможността да научиш за биологичния си произход несъмнено следва да бъде гарантирана, но още по-несъмнено следва да бъде преценена възрастта, на която това е подходящо да се случи. Предлаганата в проекта за СК възраст – 14 години, едва ли е най-удачната, с оглед на психическото развитие на децата и характерната чувствителност и силна емоционалност точно в този период. В други страни, в които този въпрос е уреден (Великобритания, Норвегия, Германия, Белгия, Дания), право на достъп до информация, свързана с произхода им, се дава на осиновени лица, навършили 18 години.


2. Липсва яснота относно съдържанието на понятието „информация за произхода“. Трябва да бъде разграничена информацията, съдържаща се в социалното досие, от личните данни на биологичните родители. Така например, в цитираното дело Одиевр срещу Франция френските власти предоставят пълен достъп до социалното досие на жалбоподателката, но не и данните на биологичната й майка. Това е и причината г-жа Одиевр да обжалва отказа на властите пред ЕСПЧ. Ето защо, необходимо е българският закон да направи такова изрично разграничение, както и да реши въпроса достъп до кои данни ще бъде предоставен.


3. Липсва ясна процедура или препращане към такава, която да описва начина, по който ще бъде предоставена информацията. Не е предвидена и възможност за съдебно обжалване на решението на службите „Социално подпомагане“, които са натоварени да предоставят достъп до личните данни на осиновените деца.


Проблемът за търсене и установяване на биологичния произход и свързаният с тях достъп до лични данни е сериозен, многопластов и не би могъл да бъде решен по неясния начин, който предлага проектът за СК. Това законодателно решение следва да бъде съобразено и със съществуващата практика на ЕСПЧ.


1Източник: http://www.babyklappe.info/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slanceto28 - децата имат право да знаят
29.01.2009 15:44
Според мен всеки човек в определени моменти си задава въпроси за себе си, които са свързани с чисто генетичното му наследство. Не би могъл да си отговори ако е лишен от информация за биологичните си родители. За разлика от соц. миналото, в момента не се гледа на осиновяването като на срамна тайна, а и почти няма осиновени деца, които да не са научили по един или друг начин, че са такива. 14 години, обаче, наистина не е най-подходящата възраст.
цитирай
2. ady - На нас
29.01.2009 17:40
адвокатката ни предложи да видим коя е биологичната майка, отказахме. Документите се пазят при нея, кота навърщи 18 има раво да отиде при нея и да ги види ако иска. Такав ни е уговорката са адвокатката.
цитирай
3. suzetoq - ади
29.01.2009 17:52
вие как осиновихте? По схемата с припознаването ли
цитирай
4. ady - Не
30.01.2009 08:49
даже не знам какво означава това. Просто си подадохме молба, чакахме може би 2 г., извикаха ни и така.Най- неприятното беше, че трябваше да избираме, кое от всичките 10, и да подпишем 9 декларации, че се отказваме. Чувствахме се като на пазар. Много неприятно. И сега като се сетя ми се свива стомаха. Лелее, колко грешки имам в коментара си, моля да ме извиниш.
цитирай
5. анонимен - пошив платья фото
18.10.2012 04:09
Доброго времени суток!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://obo-wsem.ru/user/Snusbannism/>бижутерия недорого интернет магазин </a> короткие платья <a href=http://ely-paly.ru/user/wralseawaitly/>витрина для бижутерии </a> одежда бенеттон интернет магазин <a href=http://elegalocez.narod2.ru/>большие серьги бижутерия </a> джинсы мужские фото ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra nervousness </a> - Online shop Kamagra Cheap without prescription :.Kamagra Oral Jelly 100mg canada isosorbide mononitrate .:<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra solo </a> - Buy now online Kamagra Buy c.o.d.
цитирай
6. анонимен - модная одежда для женщин фото
19.10.2012 10:44
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.keizen.com/forum/member.php?action=profile&uid=158107>платье красивое купить </a> бижутерия купить <a href=http://femdom.su/user/Brummadyday/>химчистка платье </a> скидки в магазинах одежды <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>купить куртку ребенку </a> демисезонное женское пальто ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly review canada online without </a> - Online shop Kamagra Online : apcalis erectalis Kamagra plus : <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>discount sale Kamagra drugs </a> - Buy Kamagra Glasgow
цитирай
7. анонимен - обувь для бега купить
19.10.2012 19:48
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://cultureworld.ru/member.php?57550-Dyemepade>распродажа сарафанов </a> купить очки солнцезащитные <a href=http://sat-e.ru/user/ElatTrora/>колготки фото </a> платья кейт миддлтон <a href=http://dejavu.ua/>бренды бижутерии </a> одежда для беременных фото ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>information Kamagra </a> - Kamagra one day shipping : how to get a Kamagra pharmacy : <a href=http://kamagra100.blog.hr/>About Kamagra 100mg tablets </a> - Kamagra UK online
цитирай
8. анонимен - платья для барби
20.10.2012 03:13
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://forum.clubexpert.eu/member.php?action=profile&uid=51383>миддлтон платье </a> купить мужские шорты <a href=http://raidermath.net/bb/member.php?action=profile&uid=83025>купить одежду адидас </a> интернет магазин детской подростковой одежды <a href=http://dejavu.ua/>обувь ortopedia купить </a> кофта мужская ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Buy Kamagra Cheap </a> - Kamagra UK shop : Kamagra UK Buy ginuwine : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly review four christmases </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg visa Generic
цитирай
9. анонимен - купить школьную сумку через плечо
20.10.2012 17:20
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://bebele.ru/user/DredoKedrek/>купить домашний костюм </a> интернет магазины одежды в украине <a href=http://kino.vip.am/user/Phollicle/>платье шить самой </a> интернет магазин игрушек и одежды <a href=http://dejavu.ua/>модные сумки </a> кофты мужские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly without health </a> - Super Kamagra tablets ajanta pharma : overnight us delivery on Kamagra : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Generic Kamagra mastercard </a> - Kamagra w zelu
цитирай
10. анонимен - одежда женская модная
21.10.2012 02:11
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.xploration.ru/index.php?subaction=userinfo&user=JelppillefZet>одежда украина скидки </a> детский трикотаж интернет магазин <a href=http://svelagolez.narod2.ru/>интернет магазин одежды смоленск </a> обувь одежда мужская интернет магазин <a href=http://razgovor.tomsk.ru/index.php?subaction=userinfo&user=CliegeFug>обувь интернет магазин </a> купить солнцезащитные очки ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra100.blog.hr/>Kamagra in UK Cheap </a> - Kamagra instrUKcja : Cheap Kamagra jellies pharmacy : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>viagra Kamagra offers Buy </a> - Cheap Kamagra 470
цитирай
11. анонимен - пижама купить
22.10.2012 06:02
Здраствуйте!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://mirinteresen.ru/user/coessyknolo/>распродажа в магазинах </a> куртка косуха купить <a href=http://news-travel.ru/user/Soutletew/>московские интернет магазины одежды </a> платья днепропетровск <a href=http://tajbay.tj/user/RishThith/>купить бриджи джинсовые </a> магазин недорогой женской одежды ... Удачи Всем!
-====-
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra for sale pharmacy </a> - Kamagra Oral Jelly premature ejaculation :.Kamagra overnight US shipping .:<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>is Kamagra safe </a> - Cheap Generic Kamagra online pharmacy impotence
цитирай
12. анонимен - интернет магазин мужской одежды китай
29.10.2012 02:17
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://offroad-zone.ru/user/zoofTorsInomo/>купить короткие шорты </a> одежда интернет-магазин недорого <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#шорты-мужские»>шорты мужские</a> где купить модную обувь <a href=http://eromozg.ru/user/Boineenug/>цветные платья </a> интернет магазин одежды украина ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discout 5-12% <a href=http://get-kamagra.blog.hr/#UK-Kamagra-Jelly»>UK Kamagra Jelly</a> - mail order Kamagra Buy Fedex : Buying Kamagra Online in Canada : Discout re 7% <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/#Super-Kamagra-tablets-apcalis»>Super Kamagra tablets apcalis</a> - Cheap Kamagra fastest
цитирай
13. анонимен - Virginia Beach Roofers
05.11.2012 20:29
I like this site because of the quality of information that you provide. Please keep up such awesome content.

<a href=" http://exteriorexpertsofvirginia.com/roofers-Virginia_Beach.html ">Virginia Beach Roofers</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: suzetoq
Категория: Забавление
Прочетен: 169568
Постинги: 15
Коментари: 47
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930