Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 16:37 - Конфликт на интереси - що е то
Автор: suzetoq Категория: Забавление   
Прочетен: 5424 Коментари: 1 Гласове:
0




Терминът „Конфликт на интереси“ е поредното модно словосъчетание, което се обръща в устата на политици, експерти, борци с корупцията.


Какво по най общо означава той

Конфликтът на интереси представлява хипотеза, в която в противоречие се оказват от една страна личният интерес на държавен служител, а от друга задълженията, произхождащи от длъжността му. С думи прости, това са случаите, в които държавния служител (той лично или негови близки) би се облагодетелствал от позицията, която заема, като думата „облагодетелства“ се схваща в най-широките и граници.


Горчивата истина обаче е, че у нас чувствителността към проблема е горе-долу каквато е чувствителността на ходилата на стар носорог. Откровено казано, макар да съзнавам , че това ще подразни доста хора, пример за конфликт на интереси, в неговия широк смисъл представляват наградите, които някои министерства ежегодно връчват на отличили се журналисти. Произволен случай - . Награда на МВР за най-професионално медийно представяне на дейностите на министерството. Дали министерството награждава този, който е отразявал самостоятелно проблемите в работата министерството или онзи, който е записвал най-съвестно и подробно казаното на пресконференции от министъра? Не знам доколко голям комплимент е да получиш подобна награда...


Подобен пример е организацията „Клуб журналисти срещу корупцията“, в който наред с уважавани и известни журналисти членуват също служители на министерство на правосъдието, министерство на вътрешните работи, областни управители и служители в митнически дирекции пр. Удивително е, че известни и уважавани имена, не виждат проблем в това, журналисти да се споразумяват с властта за съвместна работа по проблем, решаването на който някак си изключва подобни спогодби. Естествено в случая не става дума за злонамереност или нещо подобно. Просто липса на чувствителност по темата конфликт на интереси. Иначе казано, наместо медиите да бъдат коректив на властта, те дружелюбно си стискат ръцете, тупват се по рамената и дружно информират обществеността, за онова, което властта прецени . А знамената плющят ли плющят...



Противно на становището на премиера Станишев, че досега у нас никой не е говорил за „конфликт на интереси“, у нас, макар и плах, обществения дебат по този въпрос се състоя за първи път още през 2003 г.. Тогава бяха приети изменения в Закона за държавния служител, според които държавните служители се задължаваха да декларират писмено всеки търговски, финансов или друг делови интерес, който те или свързани с тях лица имат във връзка с функциите на администрацията, в която работят съответните служители. Тогава, закона не предвиждаше публичност на въпросните декларации. Напротив – тяхното съдържание ревностно се защитаваха от публиката. С помощта на експертите на неправителствената организация Програма достъп до информация, до различни институции, бяха подавани редица заявления за достъп до обществена информация, с които се искаха копия от въпросните декларации на служители. На онзи ранен етап, достъп до тези декларации не се предоставяше. Така например през м. юли 2004 г. главният секретар на Министерството на околната среда и водите отказа достъп до декларациите относно липса на конфликт на интереси на експертите, извършили оценка на въздействието върху околната среда на АЕЦ Белене /декларации по чл.83 от ЗООС/.1 Наложи се да се борим в съда, за да видим имали конфликт на интереси или не при експертите извършвали оценката.


Декларациите за конфликт на интереси, предвидени в Закона за държавния служител от 2003 г., очевидно не свършиха работа, както се видя в началото на тази година. Заради липсата на изрична законова публичност, те сякаш се попълваха „вътрешно“ за информация на самата администрация. Нещо като „Ние да си се знаем кой кой е“.


Скандалът който избухна в началото на годината с шефа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура",Веселин Георгиев и голямото му задружно семейство, беше поредното доказателство за вредите от тайните по принцип. Реакцията на правителството на този скандал беше трескавото изработване на проект на закон за конфликт на интереси. Според проектозакона, изготвен от Министерството на правосъдието, разпоредбите му ще се отнасят за всички видове власти и ще важат както за висши държавни служители от ранга на президент и премиер, така и за служители на съдебната власт, службите за сигурност, областните и общинските управи и институции, финансирани от държавния бюджет. Проекта предвижда попълването на нов тип декларации за липса на конфликт на интереси от страна на държавните служители. Това обаче е само едната страна на въпроса. Абсолютно необходимо е още при назначаването на всеки нов служител, той да бъде подробно запознат със съдържанието на понятието, както и с конкретните разпоредби на съответния закон и кодекс. С подобна проста мярка, както и с включването на ефективен контрол в закона, печеливши семейни саги тип Веселин Георгиев, биха могли да се избягват на ранен етап и да не се стига до агресивни мерки.




Фани Давидова

юрист Програма Достъп до Информация


1 Отказът е отменен с Решение на СГС по адм. д. № 6253/ 04 г.,




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Още един отличник - Димитър Пейчев
06.05.2009 14:14
Кой е Димитър Пейчев - заместник министър на змеделието и храните от квотата на НДСВ, инженер химик завършил в Бургас, женен за полска гражданка, баща на на поне една дъщеря, която на около 20 години здраво сее в пловдивско - дини и пъпеши, за което получава с мамичка над 3.000.000 суха пара от САПАРД. Чичо Митко е голяма клечка в Асоциацията за превенция на конфликти и колизии на интереси - хвалъ на такива герои от НДСВ!
и малко статии по темата:"Пореден грандиозен корупционен скандал забърка зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев. След като преди месец стана ясно, че дъщеря му Галина Димитрова Пейчева - Митева е взела 1 320 120 лв. за закупуване на машини от ведомството на баща си, днес бе оповестено ясно, че зам.-министърът е успял да прибере 1 561 588 лв. за "развитие на земеделието" в Пловдив.





Куриозното е, че в момента Пейчев е член на Асоциацията за превенция на конфликти и колизии на интереси, което очевидно въобще не му пречи да "усвоява" с размах държавни пари.

Списъкът с бенефициентите, получили субсидии от Европейският фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони за финансовата 2007г. бе публикуван днес на сайта на Държавен фонд "Земеделие". От данните става ясно, че 155 000 български фирми и граждани са получили 491 168 816 лв. като европейска помощ за земеделие през 2007 г. Някои от тях са взели мизерни суми - дори по 14 до 60 лева помощ. 58 от фирмите са получили субсидии с най-голям размер - общо 38 466 031

лева.

Справка в съдебно-правните регистри показа, че "Тракия РМ" е дъщерна на фирма "Колло", която е на100 % собственост на Димитър Пейчев. Управител на фирмата е съпругата на зам.-министъра-Халина Малецка. Семейството купува уранодобивното предприятие за 1 488 000 лева през 2004 г. Броени месеци след приватизацията Пейчев иска от правителството шест пъти повече от сумата, която е платил за предприятието.

Това трябвало да бъде под формата на обезщетение, тъй като било открито радиоактивно замърсяване на пет бетонови площадки - “Царимир”, “Момино”, “Раковски”, “Белозем” и “Дебър”, върху които се е събирал извлеченият от сондите уран. Парите са дадени със съдействието на тогавашната екоминистърка Долорес Арсенова.
автор: Игор Витанов"
още една статия:
"26-годишната щерка на зам.-министъра на земеделието и храните Димитър Пейчев е спечелила проект за 1 320 120 лв. в бащиното си ведомство. Галина Димитрова Пейчева-Митева вече е получила огромната сума за закупуване на земеделска техника за пшеница. Това сочат данните от списъка с одобрените проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони на Министерство на земеделието, с които "Поглед" разполага.





Да, това е дъщеря ми. Питайте нея за повече подробности, заяви пред вестника

зам.-министърът на земеделието от квотата на НДСВ. И допълни: "Други въпроси имате ли?, след което разгоовърт прекъсна. В агроведомството Димитър Пейчев отговаря европейските програми. За да получи парите от баща си, 26-годишното момиче се е регистрирало като производител на зеленчуци, дини и пъпеши, и други специфични продукти на пловдивската улица "Околчица" 23, сочи справка във фирмения регистър ДАКСИ.

Интересни данни около "бизнеса" на девойката изникнаха и в съдебно-правните масиви, установи проверка на "Поглед". Оказа се, че Галина е собственик или съдружник в 6 фирми и има общ бизнес с Николай Банев и пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев.

Фирмата им е "Любимец Агро” ООД. Основният бизнес на Пейчева- Митева е в Чирпанско.

26-годишната дъщеря на зам.-министъра на земеделието участва в управлението на 6 търговски дружества, като е собственик или съдружник в 4 от тях. В "Термотехника", в чието управление участва Пейчева - Митева, се занимава, а с производство на котли за отопление и радиатори с неелектрическо загряване. Тя е регистрирана на пловдивската улица "Братя Бъкстон". Собственици на дружеството са инвестиционният фонд "Златен лев, холдинг "Нов век", Министерство на икономиката и група физически лица, които държат 79 % от капитала. Галина Пейчева е едноличен собственик на "Еконт мениджмънт" с предмет на дейност данъчни консултации и

счетоводни и одиторски дейности.

Счетодната фирма държи 50% от капитала на пазарджишкото дружество "Енергогруп", което произвежда енергия. Младата бизнес дама е собственик на 100% процента на друга фирма, работеща в енергийната сфера. Евроват ЕООД е регистрарана в пловдивското Момино село на 4 февруари тази година. "Ер-Ги" е поредната фирма на министерската щерка. Там тя притежава 40% от акциите. Дружеството се занимава с търговия на едро.

Фирми на Пейчев масово печелят поръчки в Пловдивско. Сметището в Цалапица се

управлява от фирма "Тракия РМ". Според ДАКСИ тя е собствеността

на дружеството "Калло", чиито дялове си поделят зам. земеделският министър Димитър Пейчев и съпругата му Халина Малецка. "Тракия РМ" е и фирмата, която миналата есен беше избрана без конкурс да вози балите до бъдещото сметище на София. По онова време се обсъждаха вариантите мина "Чукурово" на Христо Ковачки и терен край Костенец, който беше предложен от самата "Тракия РМ".

В 39-ото Народно събрание Димитър Пейчев бе народен представител от НДСВ. След като не успя да влезе в сегашния парламент, пловдивчанинът ненадейно стана зам.-министър на земеделието и храните. Назначението му шокира прекия му началник Нихат Кабил, който до встъпването му в министерството не можеше да повярва, че това е факт.

Тогава в политическите среди усилено се заговори, че Пейчев е откупил поста след лична среща с лидера на ДПС Ахмед Доган. Сред дружествата и физическите лица, получили над 1 млн. лв. по мярка 121 от Програмата за развитието на селските райони фигурат ЕТ" Валери Борисов"; "БГ Агро Земеделска Компания" ООД - 1 456 781 лв. за закупуване на специализирана земеделска техника за обработка на земя; софийската "Гранд агро"- 1 464 447 лв.;"Златия Агро" ЕООД - 1 466 702 лв.; "Ренар" ЕООД - 1 247 115 лв.; "Агро Сантино" ЕООД - 1 458 615 лв.; ЕТ "Монд-Кирил Иванов" - 1 333 844 лв. 28-годишният фермер от Плевен Светослав Илчовки получава от министерството 1 612 761 лв. за модернизиране на земеделското стопанство чрез закупуване на нови машини. Старозагорското дружество "Запрянови" ООД взема 1 277

206 лв. за закупуване на земеделска техника; "Бомар трейд" ЕООД от Кнежа - 1 438 247 лв.; Агро Сим ЕАД от Долни Чифлик - 1 455 900 лв. за отглеждане на ябълки, праскови и сливи; '“Агриво" ООД - 1 466 137 лв. и "Агро Бел 2001" ООД - 1 461 488 лв. за закупуване на земеделска техника."


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: suzetoq
Категория: Забавление
Прочетен: 169388
Постинги: 15
Коментари: 47
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031